Blog

Zorgen voor jezelf: de sleutel tot een harmonieus gezin

In de hectiek van het ouderschap vergeten we soms het belangrijkste: goed voor onszelf zorgen. Als ouders zijn we het kloppende hart van ons gezin, de steunpilaren waarop onze kinderen vertrouwen. Maar om die rol met volle overgave te vervullen, is zelfzorg essentieel.

In dit blogbericht beschrijf ik het belang en geef ik een waardevolle tip waarmee je aan de slag kan gaan.

Het belang van zelfzorg

In onze rol als ouders geven we onvoorwaardelijke liefde, bieden we geduld en schenken we aandacht. Maar om dit te kunnen blijven doen, moeten we eerst aandacht schenken aan onszelf. Het nemen van de tijd om te rusten, onze passies te volgen en onszelf te koesteren, is geen luxe maar een noodzaak. Een opgeladen ouder heeft immers meer te bieden.

Een waardevol voorbeeld

Door zelfzorg te omarmen, geven we onze kinderen een waardevol voorbeeld. Ze leren dat het cruciaal is om voor zichzelf te zorgen en hun eigen welzijn te respecteren. Deze levensles zal als een kompas fungeren wanneer ze zelf volwassen zijn en misschien ook kiezen voor het ouderschap.

Balans brengt geluk

Een gebalanceerd leven is een gelukkig leven. Wanneer ouders in balans zijn, straalt dit positiviteit uit naar het hele gezin. Het creëert een atmosfeer van harmonie waarin iedereen kan groeien en gedijen.

Laten we onszelf die pauze gunnen

Dus laten we onszelf die broodnodige pauze gunnen, de ruimte om op te laden. Laten we luisteren naar onze behoeften en niet aarzelen om hulp te vragen. Het is geen teken van zwakte; integendeel, het is een investering in de kracht en het welzijn van ons gezin.

Zorg voor jezelf is niet alleen voor jezelf, maar voor het hele gezin. Want liefde begint bij onszelf, en een gezin gedijt het beste in een sfeer van evenwicht en welzijn.

Hoe doe je aan zelfzorg?

Wij, in Projecthuis, mogen elke dag ouders ondersteunen bij deze vraag.

Is ondersteuning hierbij vragen nog een grote stap? Dan geef ik je graag onderstaande tip mee.

  1. Maak een prioriteitenlijst van je eigen waarden en normen. Welke zaken omvatten je leven? Van werk tot huishouden, spelen met je kinderen tot afspreken met vrienden, sporten, lezen, uitdagingen aangaan,…

  2. Lijst deze allemaal op en zet ze van hoogste nood naar laagste nood onder elkaar.

  3. Ben je tijdens de onvermijdelijke drukte even draad kwijt? Grijp even terug naar je lijst. Hiermee kan je dan bijvoorbeeld voor jezelf aftoetsen of JIJ het écht zo belangrijk vindt dat je afwas gedaan is. Of je er bewust voor kiest om het te laten staan en hier dus geen stress/druk door ervaart.

En weet je wat het allerleukste is aan deze lijst?

Ze is flexibel. Je noden en wensen veranderen, waarmee je lijst zich automatisch aanpast.

Het kan zomaar zijn dat de afwas doen net die zelfzorg is wat je nodig hebt op dat moment. En ook bij deze bewustwording, ervaar je geen stress of druk meer van bijvoorbeeld vroegere gedachten ‘altijd dat huishouden die de tijd opslorpt.’.

Ik wil graag nog eindigen met een vraag voor jou?

Is zelfzorg altijd iets rustigs? Hierover reflecteer ik graag in mijn volgende blogbericht.

Ciao!

xoxo Ester

Heb je nood aan begeleiding?

Je kan bij ons terecht voor zorg(therapie) of draai RUST of een privé moment in ons atelier voor jezelf, met je partner of met je gezin/familie.

Wil je meer over ons weten? Lees ons verhaal.

Lees meer